Bed & Breakfast De Oude Pastorie Macharen

HISTORIE
Al bijna 200 jaar worden gasten in deze prachtige woning met de aansprekende naam De Oude Pastorie, begroet. In de tijd dat het nog een pastorie was, door de pastoor en nu door ons. In 2001 is De Oude Pastorie aangewezen als rijksmonument, de rijke geschiedenis van dit huis gaat terug tot in de Franse tijd.

WATERSTAAT KERKEN
In de Franse tijd werden katholicisme en protestantisme aan elkaar gelijkgesteld. Om dit te bewerkstelligen werden kerkelijke gebouwen gesubsidieerd door de overheid. Rijkswaterstaat zorgde ook nog eens voor de ontwerpen. Waterstaatskerken zijn het duidelijk zichtbare resultaat uit deze bouwperiode. De Pastorie van Macharen, gebouwd in 1833-1834, is zo’n ontwerp van Rijkswaterstaat. De kosten toen 4.800 gulden (ofwel ongeveer 2.200 euro).

NIET ONDER DE PANNEN
Waterstaat pastorieën hebben, anders dan kerken, geen typische stijlkenmerken. Zo lijkt ons huis veel op villa’s uit dezelfde tijd in Noord-Nederland. Met een huis onder een rieten dak (of toen gras). Wie toen rijk was liet zijn huis “onder de pannen” bouwen.

KLOKGEVELS
Typische kenmerken van De Oude Pastorie zijn de klokgevels, in combinatie met het rieten dak, de uit eikenhout gesneden lauwerkrans boven de voordeur en de knipvoegen en rollagen boven de ramen. Het voorhuis, gebouwd in 1834, kijkt aan de voorzijde uit op een grote tuin met borders. Het bijgebouw, nu koetshuis, creëert samen met het voorhuis als het ware een riante binnentuin waar het heerlijk toeven is. Zowel de ligging als de tuin, grotendeels fraai ommuurd, doen denken aan tijden waarin rust en tijd voor elkaar nog heel gewoon waren.

 • Adres:
  Kerkstraat 2
  5367 AG Macharen
  Nederland
 • Telefoon:
  0412-492131
 • Mobiel:
  06-11042775
 • Contactpersoon:
  Christa de Langen